6 jel, hogy ideje orvost hívni a derékfájdalom kezelésére

6 jel, hogy ideje orvost hívni a derékfájdalom kezelésére

A legtöbb ember élete során valamikor, valamilyen mértékben, de szembesül a derékfájdalom problémájával. Valójában ez a rokkantsághoz vezető ok világszerte, sőt a betegszabadságok hátterében is leggyakrabban valamilyen mozgásszervi betegség, például derékfájdalom áll. A derékfájdalom sokféle formában jelentkezhet, a csak néhány napig tartó tompa fájdalomtól a hetekig tartó súlyos fájdalomig, a súlyosabb eseteket gyakori kísérő tünetek a láb- és a kézzsibbadás okai is visszavezethetőek a hát problémáira.

A fájdalom intenzitásától függően számos kezelési módszer létezik, amelyeket otthon is kipróbálhatunk. De honnan tudjuk, mikor kell abbahagyni az otthoni gyógymódokkal való kísérletezést és mikor kell már orvoshoz fordulni? Ha a következők bármelyike érvényes a fájdalomra, akkor ideje mielőbb időpontot kérni egy orvoshoz.

1. Több mint egy hetes szenvedés

A legtöbb hátfájdalom néhány nap múlva elmúlik, de ha több mint egy hete fájdalmat érzünk, akkor ideje orvost hívnunk. Kezelőorvosunk majd elvégzi a szükséges vizsgálatokat vagy teszteket, hogy segítsen a fájdalom mélypontjának leküzdésében, mielőtt az nagyobb problémává válna. Mint sok egészségügyi állapot esetében, a megelőzés és a problémák korai kezelése itt is kulcsfontosságú.

2. A fájdalom más testrészekre is kiterjed

Ha súlyos hátfájdalmat tapasztalunk, amely más területeken jelentkező fájdalommal párosul – például lábfájdalommal -, akkor orvoshoz kell fordulnunk. A tartós hátfájás okai között szerepel az isiász is, ami a fájdalom egy olyan formája, amely az ülőideget érinti, és amely a hát alsó részétől a fenéken keresztül fut, mielőtt leágazik az egyes lábakon. Ez az állapot általában porckorongsérv következménye és az orvos számos módszert tud ajánlani a fájdalom enyhítésére.

3. Zsibbadás, bizsergés vagy gyengeség van

A zsibbadás, bizsergés vagy gyengeség érzésével kísért hátfájás idegirritáció vagy -károsodás jele lehet. Ez különösen igaz, ha a fájdalom a vény nélkül kapható (OTC) fájdalomcsillapítók bevétele után is fennáll. Az idegfájdalom súlyos, és ha nem kezelik, maradandó károsodást vagy rokkantságot okozhat.

4. Baleset után fájdalmaink vannak

Ha autóbalesetet (akár kisebbet is) szenvedünk, elesünk, vagy bármilyen sérülést tapasztalunk, ami hátfájással jár, mindenképpen forduljunk szakemberhez.

5. A fájdalom bizony időpontokban vagy pozíciókban még rosszabb

Ha hátfájás felébreszt az éjszaka közepén, vagy bizonyos testhelyzetekben, például fekve jelentkezik, az komolyabb probléma jele is lehet. Ezért érdemes minél hamarabb megmutatni orvosnak.

6. Probléma van a beleinkkel vagy a vizeletürítéssel

Ha a hátfájás a belek feletti kontroll elvesztésével vagy a vizeletürítéssel párosul, akkor ideje azonnal segítséget kérni a helyi sürgősségi osztályon. Ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, különösen a lábak zsibbadásával együtt, akkor műtéti beavatkozásra lehet szükség az idegek tömörítésére és általános működésük megőrzésére.