Legfontosabb információk a Volkswagen kormánymű felújításról

Legfontosabb információk a Volkswagen kormánymű felújításról

A Volkswagen kormánymű hibája aránylag gyakori jelenség. A régebbi hidraulikus típusoknál az olajszivárgás, lógás, kopogás, rozsdásodás a jellemző. A modernebb, eltérően működő, elektromos típusoknál a mechanikai hibákon túl elektromos hibák (pl.: alkatrészek közötti kommunikáció megszűnése) is felléphetnek. Gyakori jelenség az aszimmetrikus szervóhatás, a kormány rezgése és a kormányszög jeladó meghibásodása is.

A teljes Volkswagen kormánymű cseréje rendkívül költséges feladat, aminek csak egyik része az alkatrész ára, a másik fele a speciális célszerszámokat igénylő ki- és beszerelés munkadíja. Éppen ezért érdemes alaposan mérlegelni, hogy a feladatot szakosodott műhelyben végeztessük el, ahol minden berendezés és tudás rendelkezésre áll ahhoz, hogy megfelelő információk birtokában jól dönthessünk a javítás, a felújítás és a csere között.

A javítás csak kisebb beavatkozást jelent, míg a felújítás az egész Volkswagen kormánymű felújítását tartalmazza, de ez csak adott feltételek esetén lehetséges. A felújított kormányművel az autó üzembiztos működése hosszútávon garantálható, de ennek feltétele, hogy a szerelés minden részeleme precízen legyen végrehajtva. A hibás szerelés a problémák újbóli megjelenését vagy rozsdásodást is okozhat. A porvédő harangok helyes rögzítése létfontosságú!

Ha az elektromos kormánymű szokatlan hangot ad ki bizonyos kormánymozdulatok esetén, akkor mechanikai kopás okozhatja a problémát. Wolkswagen Passat B7, B8, Tiguan típusoknál nagyon gyakori. Ha időben sikerül lépni, erre szakosodott szakszerviz csere nélkül is felújíthatja a kormányművet jelentősen meghosszabbítva annak élettartamát. Vannak sajnos olyan kopogással járó meghibásodások, ahol a javítás fizikálisan nem oldható meg vagy gazdaságtalan lenne.

A szervószivattyú vagy kormánymű felújítás ár természetesen jóval kedvezőbb, mint az új alkatrész beszerzése és a régi lecserélése. Amennyiben gépjárművünk állapota egyaránt lehetővé teszi a cserét és a felújítást, mindkettőre kérjünk konkrét ajánlatot, hogy az előnyök és hátrányok ismeretében szakszerű tanácsadás mellett dönthessünk.